26
paź

Jedzenie w puszkach

Jedzenie w puszkach

Codzienne przygotowywanie posiłków wymaga czasu i energii. Nie wszystkie kupowane produkty zachowują świeżość przez dłuższy czas. Wtedy ratunkiem bywa dla nas jedzenie w puszkach, jedzenie paczkowane oraz jedzenie instant – do przygotowania z gotowych pojemników lub torebek.
Jakkolwiek w przypadku jedzenia paczkowanego, jest ono neutralne dla naszego zdrowia pod względem wartości odżywczych, o tyle jedzenie instant – niekoniecznie. Tymczasem jedzenie w puszkach tylko bywa określane niekorzystnym dla diety. W praktyce, jeśli nie zawiera konserwantów, jest zwyczajnym, dobrym i pożytecznym dla naszego menu produktem.
Sposób przechowywania żywności, jakim jest zamykanie w puszce, nie świadczy jeszcze o jakiejkolwiek syntetyczności czy wyjałowieniu z wartości odżywczych. Negatywne opinie to jedynie efekt braku informacji i stereotypów. Żywność puszkowana zapewnia nam świeżość produktu, jego stałe walory odżywcze oraz brak wysokiego stopnia przetworzenia, obecnego w przypadku większości 'sztucznej żywności.’
Jedzenie puszkowane sprawdza się również w sytuacjach, gdy potrzebujemy przetransportować ze sobą prowiant, a warunki utrudniają odpowiednie przechowywanie i zachowanie trwałości wrażliwych na temperaturę i czynniki zewnętrzne produktów.
Każda żywność jest tym lepsza, im bardziej jest naturalna, zatem nie mogąc w danej sytuacji spożyć warzyw prosto z ogródka, lepiej jest zapewnić sobie sałatkę z tych puszkowanych, aniżeli w ogóle z warzyw zrezygnować, zwłaszcza na korzyść słodyczy czy innych przekąsek.

Zobacz także:


Comments are closed.