30
sie

Kluski ziemniaczane z serem

kulinaria (12)Kluski- jeśli o nie chodzi, to wybór, jaki dają nam polskie kulinaria, jest ogromny. Jednym z rodzajów klusek, które pojawiają się dość często na polskich stołach są kluski ziemniaczane. Dodaje się je do zup, podaje z mięsami lub… z twarogiem.
Aby przygotować kluski, trzeba zetrzeć na tarce ziemniaki, a następnie odcedzić je i połączyć z mąką. Tradycyjnie dodaje się mąkę żytnią i wtedy kluski mają szary kolor, lub mąkę pszenną. Dodatkowo można też dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, aby lepiej się trzymały. Kluski dużą łyżką kładzie się na gotującą wodę i gotuje tak długo, aż w środku będą całkowicie przegotowane. Jednocześnie Na patelni wytapia się świeży boczek, który posłuży do okraszenia dania. Gdy kluski są ugotowane, przekłada się je do głębokiej miski i miesza z twarogiem. Gdy wszystko pięknie się skomponuje i kluski będą wyglądały, jakby przykryła je śnieżna pierzynka, wówczas możemy wlać do całości pięknie wytopione skwarki wraz z tym, co się z boczku wytopiło. Teraz wystarczy posolić i gotowe.

Zobacz także:


Comments are closed.