30
sie

Kotlety mielone

kulinaria (6)Może nie należą do najbardziej wyszukanych dań, ale wśród wielu innych, które goszczą na polskich stołach, kotlety mielone wciąż mają swoich zwolenników. Jak je przygotować, aby zaskakiwały smakiem? Polskie kulinaria podają kilka przepisów, przy czym wszystkie podkreślają, że ważny jest wybór mięsa. Musi być świeże. A z czego? Tradycyjnie z wieprzowiny. Gdy mamy już kupioną porcję świeżego mięsa, mielimy je, najlepiej od razu ze świeża cebulą, aby smak i aromat doskonale się przeszły. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku czerstwą bułkę oraz jajko. Dodajemy też dwie łyżki wody i łyżeczkę musztardy. Całość dokładnie wyrabiamy. I tu, należy zwrócić uwagę na to, czy mięso nie jest byt luźne, zbyt kleiste. Jeśli tak, możemy dodać do niego odrobinę bułki tartej. Gdy mięso jest już idealnie wyrobione, turlamy z niego płaskie kotlety, które następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Pamiętajmy, że nie możemy podać surowej wieprzowiny, więc kotlety smażymy z obu stron po przynajmniej minucie.

Zobacz także:


Comments are closed.