03
paź

Lazania po polsku

kulinaria (6)Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu Lasagne (40 dag)
2. Pół kilograma mielonego mięsa drobiowego
3. 1 cebula
4. 2 marchewka
5. 3 strąki papryki
6. 2 łodygi selera naciowego
7. Puszka pomidorów
8. 5 łyżek oleju
9. 3 łyżki masła
10. 3 łyżki mąki pszennej
11. 1 szklanka mleka
12. 1 szklanka bulionu
13. 10 dag parmezanu
14. Gałka muszkatołowa
15. Zioła prowansalskie
16. Mielona słodka i ostra papryka
17. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Seler oczyścić, cebulę i marchewkę obrać, umyć; paprykę rozkroić, usunąć pestki umyć. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wkładać po kilka płatów makaronu tak, aby swobodnie pływały i gotować około 2 minuty; ostrożnie wyjąć i ułożyć jeden obok drugiego na czystej ściereczce.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa, mieszając podsmażyć a następnie dołożyć mięso, jeszcze chwilę razem podsmażyć a następnie podlać bulionem; przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i papryką w proszku. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić pół godziny.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć mieszając. Dodać mleko i bulion, doprawić do smaku i gotować aż sos zgęstnieje.
Formę do zapiekania natłuścić i układać na przemian płaty makaronu i farsz oraz sos aż do wyczerpania zapasów. Na wierzch zetrzeć parmezan i zapiekać (20 minut) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także:


Comments are closed.