4

Marynowanie w occie

Zwykły kuchenny ocet możemy z powodzeniem wykorzystywać do domowych przetworów.

Każdy lubi przetwory, po które można sięgnąć zimą do przydomowej spiżarni i delektować się smakiem leśnych grzybów, samodzielnie zebranych, czy gruszek albo śliwek w occie. Smaki te, trzeba przyznać, nie mają już zbyt wiele wspólnego z pierwotnym smakiem warzywa czy owocu, ale ocet nadaje im charakterystyczny kwaśny posmak, utrwala ich aromat, i oczywiście konserwuje sam owoc czy warzywo. Dzięki niemu papryka w occie może stać w słoiku nawet kilka lat w stanie nienaruszonym! Marynowanie w occie jest doskonałym zabiegiem, który pozwala rozpuścić ości w drobnych rybach, które udało nam się złowić, pozwala też zachować jędrność i wyborny smak leśnych grzybów, a owocom i warzywom nadaje niezwykłego aromatu. Czy wiemy na przykład, że marynowanie w occie gruszek jest bardzo popularne? Dzięki octowi gruszka staje się delikatna, rozpływa się w ustach, a także nabiera kwaśnego smaku i przez to jest nie tyle przekąską, co wyśmienitym dodatkiem na przykład do pieczonych mięs lub wykwintnych serów. Marynować w occie możemy większość warzyw, a nawet owoce. Najpopularniejsze są oczywiście grzyby, głównie ze względu na to, że aby utrzymać je w postaci jędrnej i świeżej, musimy wykorzystać ocet. W przeciwnym przypadku grzyby uschną, i choć suszone również sa bardzo aromatyczne i pyszne, to do niektórych potraw zwyczajnie lepiej pasują grzybki w occie. Do słoika ze świeżymi, umytymi i pokrojonymi produktami na marynatę należy wlać zwykły ocet spirytusowy, oraz przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, goździki, pieprz, czy inne. Następnie słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce, na przykład do spiżarni, i już po kilku dniach nasza marynata nabiera odpowiedniego wyrazu.

Zobacz także:

About the author: