30
sie

Mielone wariacje

kulinaria (4)Lubisz kotlety mielone? A co powiesz na mielone wariacje, czyli połączenie tradycyjnego kotleta na przykład z farszem. Wykonanie takiego dania może zajmie Ci trochę więcej czasu, ale za to smak odwdzięczy Ci się z nawiązką.
Polskie kulinaria od lat promują łączenie mięs z różnymi produktami, które podawane są nie oddzielnie, ale właśnie razem, jako jedno złożone danie. Doskonałym przykładem są grzyby. Można podsmażyć je z cebulką i zawinąć w mięso mielone. Mięso może być zarówno wieprzowe, wołowe, jak i drobiowe. Wszystko zależy, jakie lubimy. Ważne jednak, aby zmielić je na grubych oczkach, aby nie wyszła z niego papka. Gdy mięso mamy już przemielone, rozkładamy je na dłoni, a na środek kładziemy przygotowany przez nas farsz. Następnie tak składamy mięso, aby farsz znalazł się wewnątrz mięsnej kulki, lub mięsnego cygara, w zależności, jak wszystko uformujemy. Gdy kotlety są już uformowane, obtaczamy je w bułce tartej a następnie smażymy je w głębokim tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Zobacz także:


Comments are closed.