14
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania PLACEK ŚLIWKOWY została wyłączona
Składniki:
CIASTO BISZKOPTOWE:
5 jajek
12 dag cukru
10 dag mąki
1 łyżeczka soku cytrynowego
Do nasączania:1 łyżka alkoholu,1/3 szklanki wody,1 łyżeczka cukru
MASA:
20 dag masła roślinnego(może być margaryna Kasia)
? szklanki mleka
1 czubata łyżeczka mąki
Cukier waniliowy
15 dag suszonych śliwek
2 łyżki soku z cytryny
POLEWA:
12 dag masła roślinnego
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka kakao
WYKONANIE: Zrobić biszkopt: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka delikatnie wymieszać,dodać sok z cytryny i mąkę, delikatnie wymieszać. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Śliwki namoczyć, odcedzić,pokroić w paski. Z mleka, mąki i cukru zrobić budyń, wystudzić. Ucierać masło roślinne(lub Kasię)dodając wystudzony budyń i trochę soku cytrynowego. Pod koniec włożyć pokrojone śliwki, ewentualnie wlać łyżeczkę alkoholu. Ugotować poncz do nasączenia, nasączyć biszkopt, posmarować masą, przykryć drugim krążkiem. Roztopić tłuszcz z cukrem zdjąć z ognia dodać kakao jajko intensywnie mieszając. Gdy polewa zgęstnieje oblać ciasto.
Zobacz także:
- piątek, 10 lutego, 2017Urządzenia gastronomiczne
- sobota, 29 października, 2016Kosze bożonarodzeniowe
- poniedziałek, 7 marca, 2022Aloes do picia
- środa, 30 listopada, 2016Meble kuchenne na wymiar Wrocław
- wtorek, 21 marca, 2023Bateria kuchenna czterodrożna czarna
- piątek, 30 listopada, 2018Pizza gastrofaza
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Suplementy omega-3
- piątek, 16 września, 2016JAPOŃSKIE SUSHI
- środa, 28 grudnia, 2016Blog Ogólnotematyczny
- czwartek, 2 stycznia, 2020Mała rzecz, a tak wiele możliwości
- wtorek, 21 marca, 2023Najdroższe kawy na świecie
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchnia bawarska
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości mechaniczne materiałów budowlanych
- poniedziałek, 17 lipca, 2023Airmax Internet Kalisz: Rewolucja w świecie łączności
- niedziela, 25 listopada, 2018By życie było słodsze
- poniedziałek, 3 października, 2016Szparagi w cieście francuskim
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Rzeszów
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Frytkownica gastronomiczna
- piątek, 16 września, 2016Catering Rzeszów
- czwartek, 2 stycznia, 2020Ostre smaki
- sobota, 7 stycznia, 2023Triki kuchenne na warzywa i owoce