14
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania PLACEK Z KRUSZONKĄ, Z PIANĄ została wyłączona
O,5 kg mąki(najlepiej tortowej)
5 jajek
1 kostka margaryny Kasia
? szklanki cukru pudru
Pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 lub 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Dodatkowo ? szklanki cukru pudru do piany
0,30 kg dobrej marmolady
Wykonanie: Żółtka,margarynę, cukier puder i śmietanę utrzeć na gładką masę. Ucierając powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto podzielić na trzy części. Następnie jedną z części ciasta wylepić blaszkę. Rozsmarować na cieście marmoladę. Następną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać po cieście. Z pięciu białek i pozostałego cukru pudru ubić sztywną pianę, wyłożyć pianę na ciasto. Resztę ciasta także zetrzeć na tarce i rozsypać na cieście. Upiec w mocno nagrzanym piekarniku. (zamiast marmolady można użyć dżemu lub np.owoców.) Składniki:
Zobacz także:
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Żurek
- sobota, 29 października, 2016Gastronomia wyposażenie
- piątek, 10 lutego, 2017Karmy dla zwierząt
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Kawa świeżo palona
- sobota, 7 stycznia, 2023Grecki jogurt
- wtorek, 21 marca, 2023Aranżacja kuchni Luboń – Empire
- niedziela, 6 grudnia, 2015Rodzaje materiałów budowlanych
- piątek, 30 listopada, 2018Pizza gastrofaza
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Frytkownica gastronomiczna
- środa, 22 sierpnia, 2018Stół wigilijny
- sobota, 12 listopada, 2016Tematy książek
- wtorek, 21 marca, 2023Catering dietetyczny Gniezno
- niedziela, 25 listopada, 2018Oblewanie czekoladą przemysłowo
- poniedziałek, 27 listopada, 2017Catering Bielsko i Catering dietetyczny Opole
- niedziela, 4 września, 2016Pokazy barmańskie
- poniedziałek, 7 marca, 2022Półwytrawne wino portugalskie
- wtorek, 21 marca, 2023Kuchnie na wymiar Puszczykowo – Empire
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Predyspozycje kucharza
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Portal pizza Kielce
- wtorek, 21 marca, 2023Zakupy spożywcze online Warszawa
- sobota, 7 stycznia, 2023Wiosna – czas na zmiany w naszej kuchni