03
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania Sałatka z melona została wyłączona
Składniki:
1. 10 dag sprawionych krewetek
2. 1 melon Galia
3. 1kieliszek białego wina (100 ml)
4. 1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
5. 2 łyżeczki sosu chili
6. Kilka gałązek mięty
7. 1 łyżeczka francuskiej musztardy (z całymi ziarenkami gorczycy)
8. sól, mielony biały pieprz
Wykonanie:
Krewetki opłukać (mrożone rozmrażać dwie godziny w temperaturze pokojowej).
Melon przekroić na pół i usunąć pestki wraz z otaczającymi je włóknami. Resztę miąższu wydrążyć i pokroić w niewielką kostkę lub wyciąć specjalnym urządzeniem, kulki. Łupin melona nie wyrzucać.
Miętę umyć i osuszyć, kilka listków zostawić do dekoracji a resztę drobno posiekać. Wino wymieszać z pokrojoną miętą i dodać do rozdrobnionego melona. Delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki przez kilka minut często mieszając; zdjąć z patelni i skropić sokiem cytrynowym. Sos chili wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem i połączyć z melonem i krewetkami. Delikatnie wymieszać i nałożyć do łupinek melona. Udekorować listkami mięty. Przed podaniem schłodzić.
Zobacz także:
- poniedziałek, 12 grudnia, 2016Architektura renesansu
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Pizzeria Gastrofaza Kielce
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Imprezy okolicznościowe
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Nasiona feminizowane
- poniedziałek, 27 listopada, 2017Catering Bielsko i Catering dietetyczny Opole
- piątek, 10 lutego, 2017Destylator do alkoholu
- poniedziałek, 3 października, 2016Schab z pieczarkami i boczkiem
- piątek, 14 października, 2016CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM
- środa, 28 grudnia, 2016Ekspresy do biura
- poniedziałek, 3 października, 2016Wątróbka cielęca z ziemniakami
- sobota, 7 stycznia, 2023Jajko daje wiele możliwości
- poniedziałek, 3 października, 2016Olej konopny
- poniedziałek, 3 października, 2016Panierowany seler
- środa, 22 sierpnia, 2018Stół wigilijny
- poniedziałek, 17 kwietnia, 2023Airmax Światłowodowy – Przyszłość Sieci
- czwartek, 2 stycznia, 2020Dobra kuchnia
- sobota, 29 października, 2016Karma dla szczeniaków
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie na telefon Warszawa Śródmieście
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Kielce opinie
- wtorek, 21 marca, 2023Kuchnie na wymiar Puszczykowo – Empire
- piątek, 14 października, 2016ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE