03
paź

Sałatka z paluszków krabowych

Barmani na wesele (5)Składniki:

1. 10 paluszków krabowych
2. 1 duża marchewka
3. 2 kolby cykorii
4. Kilka listków czerwonej sałaty
5. 3 łyżki gęstego majonezu
6. 3 łyżki gęstego jogurtu na przykład greckiego
7. 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Czerwoną sałatę dokładnie wypłukać i osuszyć; duże liście porwać na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. Marchewkę obrać, umyć i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kolby cykorii rozciąć i wyciąć głąbiki a liście umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa przełożyć do jednej salaterki i wymieszać.
Paluszki krabowe pokroić na dosyć duże kawałki, poukładać w salaterce na wierzchu pozostałych składników. Wszystko oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać szczyptę cukru). Przed podaniem polać zrobionym sosem.

Zobacz także:


Comments are closed.