03
paź

Schab z borowikami

Pokazy barmańskie (5)Składniki:

1. 1,5 kilograma schabu bez kości
2. 3 suszone borowiki
3. 3 listki laurowe
4. 1 łyżeczka suszonego majeranku
5. 1 łyżeczka suszonego tymianku
6. 2 szczypty rozmarynu
7. 6 jagód jałowca
8. Trochę mniej niż pól szklanki oleju lub oliwy
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Grzyby pokruszyć, włożyć do moździerza, dodać listki laurowe, jagody jałowca, utłuc i zmieszać z suszonym majerankiem, tymiankiem i rozmarynem i połączyć z olejem lub oliwą. Dokładnie wymieszać i tak powstałą marynatą polać schab a następnie wcierać przez kilka minut w mięso. Schab wstawić do lodówki, na co najmniej 5 godzin.
Po okresie marynowania, mięso prze łożyć do brytfanki i najpierw szybko obsmażyć a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) na około jedną godzinę. Podczas pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem (a jeśli jest go za mało ? wodą).
Podawać z kopytkami i buraczkami.

Zobacz także:


Comments are closed.