16
wrz

ŚLEDZIE W POMIDORACH

kulinaria (25)SKŁADNIKI:

1. 6 filetów śledziowych
2. 2 duże cebule
3. 5 dag rodzynek
4. 10 dag suszonych moreli
5. ? szklanki oleju
6. Szklanka przecieru pomidorowego
7. 2 laurowe liście
8. Ziele angielskie i czarny pieprz w ziarenkach
9. Sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny (parę razy zmienić wodę).
Śledzie po wyjęciu z wody dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku.
Cebule obrać i ostrym nożem pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pilnując, aby się nie przypaliła.
Do cebuli wlać przecier pomidorowy i pół szklanki wody, dodać przyprawy, doprawić solą, cukrem i mielonym pieprzem. Dusić wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (15 minut). Dodać rodzynki i pokrojone morele i dusić jeszcze 5 minut.
Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z przyrządzonym sosem. Odstawić do lodówki (pod przykryciem) na dwa dni.

Zobacz także:


Comments are closed.