03
paź

Szparagi w cieście francuskim

catering-rzeszow-3Składniki:

1. 10 dag ciasta francuskiego (mrożonego)
2. 5 dag parmezanu
3. 5 dag goudy
4. 4 zielone szparagi ze słoika
5. 6 łyżek śmietany kremówki
6. 4 nieduże pieczarki
7. 1 plasterek wędzonego łososia
8. 1 jajko
9. Szczypiorek do dekoracji
10. Tłuszcz do smarowania foremek
11. Gałka muszkatołowa
12. Sól
13. Biały pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie mrożone rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ser parmezan i goudę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Szparagi odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę rozmieszać dokładnie z jajkiem; przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Plaster wędzonego łososia pokroić na cienkie paseczki.
Małe foremki posmarować tłuszczem i wylepić ciastem francuskim. Na spodzie każdej foremki ułożyć kawałek szparaga, porcję pieczarek i parę paseczków łososia. Każdą porcję posypać oboma serami a następnie polać śmietaną z jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i piec około 15 minut.

Zobacz także:


Comments are closed.