22
sie

Walka z uprzedzeniami- flaczki wołowe

Mamy swoje uprzedzenia jedzeniowe.Jedni z nas nie lubia szpinaku. Inni gotowanego mleka. A jeszcze inni ze wstrętem mysl?o najlepszej zupie na świecie. Oto przepis na flaki wołowe- spróbuj a uprzedzenia znikn?)

2 kg-flaczki wołowe (oczyszczone i pokrojone)
0,5 kg mięso wolowe(rosołowe)
ziele angielski,liść laurowy
2 średnie marchweki
1 pietruszka(korzen)
gałka muszkatałowa
papryka mielona(słodka,ostara do wyboru)
pieprz,sól
1 kostka rosołu wołowego
łyżka margaryny do smażenia
łyżka mąki

Flaki 2 razy obgotowac(wod?ze kazdym razem zmieniajac) około 30 minut przecedzic przez cedzak,
Mięso wołowe gotowac z zielem angielskim i 3 liscmi laurowymi do miekkosci w malej ilosci wody by powsta?wywar. Mięso wyja?i odstawic by przestygło.
Do wywaru dodac flaczki i gotowac na malym ogniu do miekkosci.W między czasie czasie obrac warzywa i zetrzec na tarce (male oczka)
Na patelni rozpuscic lyzke margaryny i dodac starte warzywa. Podsmaża?przez 5 minut, na koniec dodajac zmielon?papryk?
Mieso wolowe pokroic na paseczki i dodac do flaczkow razem z warzywami,w razie malej ilosci wywaru dodac 0.5 l przegotowanej wody i jedna kastke rosolu wolowego.
Gdy flaczki bede miekkie calosc zagescic zawiesina z mąki(mozna zagescic jasna zasmażk? Przyprawic odrobina startej galki muszkatalowej i startego majeranku,doprawic sol?i pieprzem do smaku.
Podawac z pieczywem. Smacznego!!!!

Zobacz także:


Comments are closed.