03
paź

Zrazy z indyka z bazylią

fotografia-slubna-koszalin-1Składniki:

1. 2 sznycle z piersi indyka
2. 2 plasterki szynki parmeńskiej
3. Pół pęczka liści bazylii
4. Pół szklanki bulionu drobiowego
5. Pół szklanki białego wytrawnego wina
6. 2 łyżki oliwy do smażenia
7. Zielona pietruszka do dekoracji
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i położyć na nim plasterek szynki parmeńskiej (zamiast szynki można użyć plastrów chudego wędzonego boczku). Na boczku ułożyć umyte i osuszone listki świeżej bazylii a następnie mięso zawinąć w rulon. Brzegi spiąć wykałaczkami, aby nie rozeszły się podczas smażenia.
Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć na nią roladki i usmażyć ze wszystkich stron. Podlać bulionem i winem, przykryć i dusić około 15 minut. Gotowe przełożyć na ogrzane talerze i udekorować natką pietruszki. Podawać na przykład z białym pieczywem.

Zobacz także:


Comments are closed.