03
paź

Zupa z krewetkami

kulinaria (23)Składniki:

1. Udko z kurczaka
2. 20 dag mrożonych krewetek
3. 2 marchewki
4. 1 pietruszka
5. 20 dag selera
6. 1 mały por
7. 2 dag namoczonych grzybków shiitake lub borowików
8. Pół szklanki śmietany
9. Kawałek świeżego imbiru
10. 1 limonka
11. 1 małą papryczka chili
12. 2 dymki
13. 2 listki laurowe
14. Ciemny sos sojowy
15. Pół opakowania makaronu ryżowego

Wykonanie:

Mięso z kurczaka umyć i włożyć do garnka; marchewki, pietruszkę, seler i pora oczyścić, obrać, umyć a następnie dodać do garnka z kurczakiem wraz z listkiem laurowym; zalać zimną wodą AK, aby wszystkie składniki były przykryte wodą, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować godzinę zbierając pianę z powierzchni wywaru. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniał. Bulion przecedzić; warzywa drobno pokroić, a z kurczaka zdjąć skórkę, usunąć kości a mięso pokroić w kostkę. Odmierzyć 6 szklanek bulionu, wlać go do garnka, dodać warzywa i pokrojone grzyby. Zagotować. Makaron odsączyć i włożyć do zupy. Do zupy wlać rozbełtaną śmietanę, nie gotować. Papryczkę rozkroić i oczyścić z pestek, pokroić drobniutko i dodać do zupy. W drugim garnku zagotować posoloną wodę i wrzucić zamrożone krewetki i gotować 6 minut. Odcedzić i dodać do zupy. Zupę przyprawić do smaku. Udekorować dymkami.

Zobacz także:


Comments are closed.