11
kwi

Żurek

Żurek to dla mnie … najbardziej polska zupa, jaką znam no może poza flakami. W swoim życiu jadłam żurki w różnym wydaniu i na różne sposoby robione…
z dodatkiem ziemniaków, z warzywami,bez warzyw, z samą białą kiełbasą, z różnymi mięsami…Ten przepis, który prezentuje poniżej jest takim żurkiem, jaki najbardziej przypadł do gustu mojej rodzinie, jest to moja modyfikacja wszystkich żurków,które do tej pory jadłam :).

Składniki:

– 1 kg kiełbasy białej surowej
– 300 g boczku wędzonego
– 1 litr zakwasu do żuru
– ok. 5 l. wywaru mięsno -warzywnego lub włoszczyznę i kawałek schabu z kością bądź kawałek kurczaka
– 1 duża cebula
– kilka suszonych grzybów leśnych
– kilka ząbków czosnku
– majeranek
– pieprz, sól
– listek laurowy, ziele angielskie
– odrobina mąki i śmietanka do zagęszczenia zupy ( można zrezygnować z zagęszczenia).

W 5 litrach wody z liściem laurowym i 3 zielami angielskimi gotujemy mięso, boczek i warzywa tak, aby powstał wywar ( możemy użyć gotowego wywaru, przygotowanego wcześniej).
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wody a do garnka z wywarem wkładamy białą kiełbasę i zagotowujemy ją .
Między czasie mięso i część warzyw kroimy w kostkę, (jeżeli nie chcemy warzyw w zupie,możemy ich nie dodawać).
Ugotowana białą kiełbasę wyciągamy z wody a do wywaru dodajemy warzywa, pokrojone mięso i zakwas.
Większą część czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Grzybki leśne,wcześniej namoczone kroimy w paseczki i dodajemy do zupy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni, następnie dodajemy ją do wywaru.
Białą kiełbasę kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru.
Całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Na koniec,gdy zupa jest juz ugotowana, krótko przed podaniem wyciskamy 2 ząbki czosnku przez praskę i dodajemy go do zupy.
Przed wlaniem zupy, na talerz należy położyć 2 połówki ugotowanego wcześniej jajka.

Moje uwagi:
Jeżeli chcemy mieć gęstszą zupkę wystarczy podprawić ja odrobiną śmietanki zmieszaną z mąką ( pamiętajmy, aby nie wlewać śmietany do wrzątku, gdyż się zważy, wlejmy ja do zupy ściągniętej wcześniej z gazu i dopiero później podgrzewanej).
Jeżeli nie chcemy mieć warzyw w zupie wystarczy po ugotowaniu wywaru je wyjąć i już nie dodawać ( my jednak wolimy zupkę z warzywami).
Smacznego!

Zobacz także:


Comments are closed.