Biszkopt
Biszkopt ten zawsze się udaje, bardzo ładnie wyrasta. Może służyć jako baza do ciekawych placków lub torcików. To w jaki sposób udekorujemy nasz biszkopt zależy tylko od naszej wyobrazni.
Jeżeli interesuje nas ciemny biszkopt, wystarczy dodać do mąki 2 łyżki kakao.
Składniki:
– 4 jajka
– 130 g mąki pszennej
– 130 g mąki ziemniaczanej
– 250 g cukru
– 6 łyżek wody
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
dodatkowo :
– 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .
Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.
Uwaga:
Jeżeli chcemy uzyskać spód biszkoptowy na małą tortownicę , wystarczy do pieczenia użyć połowy składników podanych w przepisie.