14
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE została wyłączona
Składniki:
0,5 kg mąki
0,25 kg margaryny
1 łyżka smalcu
Dwa żółtka
12 łyżek mleka
5 dag drożdży
Szczypta soli.
Konfitury
Wykonanie: Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać,wsypać trochę cukru i mąki. Rozrobić. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z tłuszczem, żółtkami, margaryną, smalcem i resztą produktów dodając też rozczyn drożdżowy. Połaczyć produkty.Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę. Owinąć w czystą lnianą ściereczkę i wrzucić do dużego garnka z wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z wody na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek kroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać konfiturę na szerszy koniec trójkąta i zawijać w rogaliki. Piec ok. piętnastu minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- piątek, 10 lutego, 2017Urządzenia gastronomiczne
- sobota, 7 stycznia, 2023Wiosna – czas na zmiany w naszej kuchni
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości mechaniczne materiałów budowlanych
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Warszawa
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Rzeszów
- czwartek, 2 stycznia, 2020Ostre smaki
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Imprezy okolicznościowe
- niedziela, 4 września, 2016Odwrócona osmoza
- piątek, 16 września, 2016Błonnik witalny cena
- wtorek, 21 marca, 2023Catering dietetyczny opole
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości materiałów budowlanych
- sobota, 7 stycznia, 2023Triki kuchenne na warzywa i owoce
- piątek, 10 lutego, 2017Zdrowa żywność
- czwartek, 2 stycznia, 2020Postęp w świecie kuchennym
- wtorek, 21 marca, 2023Zakupy spożywcze online Warszawa
- piątek, 30 listopada, 2018Gastrofaza Kielce
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Żywność ekologiczna
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchenka gazowa w kuchni
- środa, 28 grudnia, 2016Sklep wegetariański
- wtorek, 21 marca, 2023Najdroższe kawy na świecie
- piątek, 10 lutego, 2017Wyposażenie gastronomii