03
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania Zupa z porów została wyłączona
Składniki:
1. 40 dag ziemniaków
2. 3 duże pory
3. 1 cebula
4. 20 dag selera
5. 1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
6. 2 łyżki śmietany 30%
7. 3 łyżki masła
8. Bułka wrocławska
9. Oliwa
10. Sól czosnkowa
11. Natka pietruszki
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, pory i seler i mieszając podsmażyć a następnie wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaki. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i wymieszać ze śmietaną; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Bułkę wrocławską pokroić na kromki, skropić je oliwą i posypać solą czosnkową; poukładać na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec aż ładnie się zrumienią z obu stron. Gorącą zupę udekorować zieloną pietruszką i podawać z grzankami.
Zobacz także:
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie na telefon
- poniedziałek, 27 listopada, 2017Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska
- poniedziałek, 3 października, 2016Potrawka z cząbrem
- środa, 18 października, 2023Kamera Ski & Sun – Stok Narciarski w Świeradowie-Zdroju: Miejsce, którego nie można przegapić
- czwartek, 26 października, 2017Tanie jedzenie Gdańsk
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Tradycyjne gołąbki
- wtorek, 21 marca, 2023Żywność dla diabetyków
- piątek, 10 lutego, 2017Urządzenia gastronomiczne
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie z dowozem Mokotow
- niedziela, 6 grudnia, 2015Podział materiałów budowlanych
- środa, 22 lutego, 2017Meble gastronomiczne
- niedziela, 6 grudnia, 2015Materiały budowlane
- poniedziałek, 3 października, 2016Ozorki w sosie śmietanowym
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości mechaniczne materiałów budowlanych
- poniedziałek, 7 marca, 2022Aloes do picia
- poniedziałek, 3 października, 2016Pory z szynką
- czwartek, 2 stycznia, 2020Przysmaki Francji
- sobota, 12 listopada, 2016Tematy książek
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie na telefon Łomianki
- środa, 30 listopada, 2016Psychologia dieta
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Opole