Archive for the ‘Zdrowe odżywianie’ Category

16
wrz

ŚLEDZIE W POMIDORACH

SKŁADNIKI: 1. 6 filetów śledziowych 2. 2 duże cebule 3. 5 dag rodzynek 4. 10 dag suszonych moreli 5. ? szklanki oleju 6. Szklanka przecieru pomidorowego 7. 2 laurowe liście 8. Ziele angielskie i czarny pieprz w ziarenkach 9. Sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny (parę razy zmienić wodę). Śledzie po wyjęciu z wody dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku. Cebule obrać i ostrym nożem pokroić w cienkie talarki.  [ Read More ]

Read More
16
wrz

ŁOSOSIOWY TATAR

SKŁADNIKI: 1. 40 dag surowego fileta z łososia norweskiego bez skóry 2. 4 łyżki oliwy z oliwek 3. 4 cebulki szalotki 4. 1 dag posiekanych kaparów 5. 4 jajka 6. 2 cytryny 7. Pół pęczka koperku 8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Filety dokładnie umyć i osuszyć. Włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Gdy ryba się lekko zmrozi, należy ostrym nożem ścinać ukośnie bardzo cienkie plastry, a następnie je drobniutko posiekać. Przygotować sos: cebulki oczyścić i drobniutko posiekać a  [ Read More ]

Read More
30
sie

Kotlety mielone

Może nie należą do najbardziej wyszukanych dań, ale wśród wielu innych, które goszczą na polskich stołach, kotlety mielone wciąż mają swoich zwolenników. Jak je przygotować, aby zaskakiwały smakiem? Polskie kulinaria podają kilka przepisów, przy czym wszystkie podkreślają, że ważny jest wybór mięsa. Musi być świeże. A z czego? Tradycyjnie z wieprzowiny. Gdy mamy już kupioną porcję świeżego mięsa, mielimy je, najlepiej od razu ze świeża cebulą, aby smak i aromat doskonale się przeszły. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną w mleku  [ Read More ]

Read More
30
sie

Makaron z serem

Kulinaria- to kategoria, która kojarzy nam się często z wieloma wykwintnymi daniami. A przecież wśród polskich tradycyjnych dań, obok tych bardzo wyszukanych, są również i takie, które łatwo się przygotowuje, a które doskonale smakują. Jednym z nich jest niewątpliwie makaron z serem. Jak go przygotować? To danie jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zajmuje najczęściej około 20 minut. Najdłużej czeka się na zagotowanie wody na makaron i jego ugotowanie. Oczywiście makaron może być dowolny, choć najczęściej wykorzystuje się świderki, rurki,  [ Read More ]

Read More
06
gru

Beton jako materiał budowlany

Beton jest jednym z najpopularniejszych materiałów budowlanych używanych w dzisiejszych czasach. Czym on właściwie jest? Jest to materiał kompozytowy, czyli składający się z wielu różnych rodzajów materiałów, Powstaje po zmieszaniu ze sobą spoiwa (najczęściej cementu), kruszywa, wody i ewentualnych dodatkowych substancji, mających za zadanie polepszyć właściwości materiału. Istnieje bardzo wiele rodzajów betonu, między innymi: beton lekki, beton ciężki, beton natryskowy, beton wirowy, beton jastrychowy, beton polimerowy, żelbeton. Podziału tego materiału można dokonywać w odniesieniu do jego ciężaru właściwego, na sposób  [ Read More ]

Read More
06
gru

Właściwości materiałów budowlanych

Jakimi właściwościami cechują się materiały budowlane, co wpływa na ich parametry i jak możemy zweryfikować ich wartości? Każdy materiał musi spełniać odpowiednie wymagania wobec czterech kategorii właściwości. Właściwości fizyczne, czyli wygląd materiału, jego gęstość, temperatura topnienia, temperatura wrzenia, lepkość, opór właściwy. Właściwości fizykochemiczne, czyli rozpuszczalność danego materiału oraz jego stabilność chemiczna. Właściwości mechaniczne, jak wytrzymałość na rozciąganie, wytrzymałość na ściskanie, udarność, odporność na zmęczenie materiału. Właściwości chemiczne, czyli odporność na wszelkie substancje żrące, jak silne kwasy i zasady, odporność na  [ Read More ]

Read More