14
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE została wyłączona
Składniki:
0,5 kg mąki
0,25 kg margaryny
1 łyżka smalcu
Dwa żółtka
12 łyżek mleka
5 dag drożdży
Szczypta soli.
Konfitury
Wykonanie: Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać,wsypać trochę cukru i mąki. Rozrobić. Mąkę przesiać na stolnicę. Posiekać z tłuszczem, żółtkami, margaryną, smalcem i resztą produktów dodając też rozczyn drożdżowy. Połaczyć produkty.Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę. Owinąć w czystą lnianą ściereczkę i wrzucić do dużego garnka z wodą. Odczekać aż ciasto wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z wody na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek kroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać konfiturę na szerszy koniec trójkąta i zawijać w rogaliki. Piec ok. piętnastu minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie z dowozem Mokotow
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Buraczki w zalewie octowej do słoików
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości materiałów budowlanych
- wtorek, 21 marca, 2023Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchenka gazowa w kuchni
- wtorek, 21 marca, 2023Sklep internetowy z białym winem półsłodkim
- poniedziałek, 3 października, 2016Polędwiczki wieprzowe
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Mielone wariacje
- poniedziałek, 7 marca, 2022Serwis ekspresów do kawy Warszawa
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa z krewetkami
- sobota, 7 stycznia, 2023Sałaty
- niedziela, 4 września, 2016Odwrócona osmoza
- piątek, 30 listopada, 2018Gastrofaza Kielce
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza menu
- poniedziałek, 7 marca, 2022Aloes do picia
- poniedziałek, 12 czerwca, 2017Frytkownica gastronomiczna
- czwartek, 2 stycznia, 2020Ostre smaki
- środa, 22 sierpnia, 2018Stół wigilijny
- poniedziałek, 30 stycznia, 2023Czy Iga Świątek zdominuje świat tenisa?
- piątek, 10 lutego, 2017Zdrowa żywność
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchnia domowa, czyli jak u mamy