03
paź

Zupa krem z selerów

kulinaria (12)Składniki:

1. 3 łodygi selera naciowego
2. 1 duży seler korzeniowy
3. 2 cebule
4. 10 dag sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
5. 3 szklanki bulionu warzywnego
6. 2 łyżki śmietanki
7. 2 łyżki masła
8. Sok z jednej cytryny
9. 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i posiekać. Seler naciowy oczyścić umyć i drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i seler i smażyć 3 minuty mieszając.
Seler korzeniowy obrać, umyć i zetrzeć na tarce; dodać do cebuli i selera naciowego wraz z gorącym bulionem; doprawić do smaku i gotować pół godziny. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zupę zmiksować na gładki krem.
Ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę i dodać do zupy; zupę podgrzewać aż ser niecałkowicie rozpuści. Dodać śmietanę; doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać zupę przed podaniem.

Zobacz także:


Comments are closed.