03
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania Ozorki w sosie śmietanowym została wyłączona
Składniki:
1. 4 ozorki wieprzowe
2. 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
3. Pół szklanki śmietany 30 %
4. 35 dag pieczarek
5. 1 duża cebula
6. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
7. 2 łyżki masła
8. 2 łyżki mąki pszennej
9. 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Ozorki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na około 2 godziny, a następnie dokładnie wyszorować szczoteczką i oczyścić. Ozorki włożyć do osolonego wrzątku i gotować półtora godziny.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki; skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę obrać i drobno posiekać; na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę; dodać pieczarki i smażyć wszystko razem mieszając. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować 15 minut, Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną gorącego bulionu; wlać do pieczarek i zagotować. Sos doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, ostudzić i zdjąć z nich skórkę a następnie pokroić w ukośne plastry i włożyć do sosu. Przed podaniem podgrzać.
Zobacz także:
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Brownies z orzechami
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchnia i różne projekty
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie na telefon
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa z krewetkami
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości mechaniczne materiałów budowlanych
- środa, 22 sierpnia, 2018Wino – kultowe trunki
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Kluski ziemniaczane z serem
- środa, 18 października, 2023Kamera Ski & Sun – Stok Narciarski w Świeradowie-Zdroju: Miejsce, którego nie można przegapić
- czwartek, 2 stycznia, 2020Mała rzecz, a tak wiele możliwości
- sobota, 7 stycznia, 2023Sałaty
- poniedziałek, 7 marca, 2022Zdrowa dieta pudełkowa Warszawa
- poniedziałek, 7 marca, 2022Aloes do picia
- poniedziałek, 27 listopada, 2017Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska
- piątek, 30 listopada, 2018Gastrofaza Kielce
- wtorek, 21 marca, 2023Radomsko
- niedziela, 4 września, 2016Barmani na wesele
- piątek, 16 września, 2016JAPOŃSKIE SUSHI
- piątek, 16 września, 2016Najlepsze restauracje Lublin
- środa, 30 listopada, 2016Meble kuchenne na wymiar Wrocław
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza Kielce opinie
- poniedziałek, 3 października, 2016Schab z borowikami