11
kwi

Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Czy nie ma nic wspanialszego na poranne śniadanie, jak ciepłe…pachnące bułeczki, bez wychodzenia do piekarni ?
Z tym przepisem jest to możliwe,wystarczy wieczorem wyrobić ciasto i wstawić …uformowane bułeczki do lodówki na całą noc, (to trwa dosłownie chwilkę)…a rano tuż przed śniadankiem… wstawić blaszkę z bułeczkami do piekarniku na 15 min. i gotowe 🙂
Przepis pojawił się na kilku blogach, ale pierwszy raz ujrzałam go na blogu ABBRY.

Składniki na 12 bułeczek:

– 25 g masła

– 1 szklanka mleka

– 25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)

– 1 łyżeczka soli

– 1 jajko

– 500 g mąki

– mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek.
Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.

Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem.

Piec w temperaturze 250C, około 10 minut. ( ja piekłam 15 min.)

Smacznego:-)

Zobacz także:


Comments are closed.