03
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania Wątróbka cielęca z ziemniakami została wyłączona
Składniki:
1. 60 dag wątróbki cielęcej
2. 80 dag ziemniaków
3. 1 szklanka mleka
4. 4 łyżki masła
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. Kilka łyżek białego wina
7. Kilka łyżek śmietany kremówki
8. Gałka muszkatołowa
9. Majeranek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki i zalać mlekiem; odstawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonym wrzątku około 20 minut.
Kawałki wątróbki odcedzić z mleka i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem; oprószyć mąką ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzać połowę masła i obsmażyć krótko wątróbkę ze wszystkich stron a następnie podlać winem i dusić aż do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem.
Z ugotowanych ziemniaków zrobić piure ucierając je z resztą masła i śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową do smaku, piure uformować (można to zrobić wylepiając masą ziemniaczaną na przykład foremki) nieduże babeczki i na nich ułożyć plastry wątróbki dekorując według uznania.
Zobacz także:
- piątek, 10 lutego, 2017Destylator do alkoholu
- wtorek, 21 marca, 2023Radomsko
- czwartek, 2 stycznia, 2020By zdrowo jeść
- niedziela, 4 września, 2016Białko na mase mięśniową
- poniedziałek, 3 października, 2016Zawijaniec z indyka z jajkiem
- piątek, 16 września, 2016Błonnik witalny cena
- niedziela, 25 listopada, 2018Oblewanie czekoladą przemysłowo
- środa, 22 lutego, 2017Meble gastronomiczne
- środa, 22 lutego, 2017Pizza Poznań
- sobota, 7 stycznia, 2023Triki kuchenne na warzywa i owoce
- piątek, 14 października, 2016ROGALIKI PÓŁFRANCUSKIE
- wtorek, 21 marca, 2023Tanie jedzenie w Krakowie
- poniedziałek, 3 października, 2016Produkty wegańskie sklep internetowy
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Babka… bardzo wilgotna i bardzo cytrynowa 😉
- poniedziałek, 27 listopada, 2017Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Catering Kraków
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa z krewetkami
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie online Warszawa
- piątek, 16 września, 2016KURCZAKOWE KĄSKI
- wtorek, 21 marca, 2023Kawiarka na płytę indukcyjną
- poniedziałek, 7 marca, 2022Półwytrawne wino portugalskie