03
paź

Wątróbka cielęca z ziemniakami

najlepsze-restauracje-lublin-3Składniki:

1. 60 dag wątróbki cielęcej
2. 80 dag ziemniaków
3. 1 szklanka mleka
4. 4 łyżki masła
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. Kilka łyżek białego wina
7. Kilka łyżek śmietany kremówki
8. Gałka muszkatołowa
9. Majeranek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki i zalać mlekiem; odstawić na pół godziny.
Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonym wrzątku około 20 minut.
Kawałki wątróbki odcedzić z mleka i osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem; oprószyć mąką ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzać połowę masła i obsmażyć krótko wątróbkę ze wszystkich stron a następnie podlać winem i dusić aż do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i majerankiem.
Z ugotowanych ziemniaków zrobić piure ucierając je z resztą masła i śmietaną. Doprawić gałką muszkatołową do smaku, piure uformować (można to zrobić wylepiając masą ziemniaczaną na przykład foremki) nieduże babeczki i na nich ułożyć plastry wątróbki dekorując według uznania.

Zobacz także:


Comments are closed.