16
wrz
Posted by admin
Możliwość komentowania ŚLEDZIE W POMIDORACH została wyłączona
SKŁADNIKI:
1. 6 filetów śledziowych
2. 2 duże cebule
3. 5 dag rodzynek
4. 10 dag suszonych moreli
5. ? szklanki oleju
6. Szklanka przecieru pomidorowego
7. 2 laurowe liście
8. Ziele angielskie i czarny pieprz w ziarenkach
9. Sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny (parę razy zmienić wodę).
Śledzie po wyjęciu z wody dokładnie osuszyć w papierowym ręczniku.
Cebule obrać i ostrym nożem pokroić w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pilnując, aby się nie przypaliła.
Do cebuli wlać przecier pomidorowy i pół szklanki wody, dodać przyprawy, doprawić solą, cukrem i mielonym pieprzem. Dusić wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (15 minut). Dodać rodzynki i pokrojone morele i dusić jeszcze 5 minut.
Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z przyrządzonym sosem. Odstawić do lodówki (pod przykryciem) na dwa dni.
Zobacz także:
- poniedziałek, 3 października, 2016Zupa z krewetkami
- poniedziałek, 3 października, 2016Potrawka z cząbrem
- czwartek, 2 stycznia, 2020Mała rzecz, a tak wiele możliwości
- wtorek, 30 sierpnia, 2016Mielone wariacje
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza menu
- czwartek, 2 stycznia, 2020Kuchnia domowa, czyli jak u mamy
- czwartek, 2 stycznia, 2020Smaki dla każdego
- niedziela, 6 grudnia, 2015Materiały budowlane
- środa, 22 lutego, 2017Meble gastronomiczne
- niedziela, 6 grudnia, 2015Rodzaje materiałów budowlanych
- środa, 28 grudnia, 2016Szkło w kuchni Warszawa
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Imprezy okolicznościowe
- poniedziałek, 3 października, 2016Krewetkowy koktajl
- piątek, 16 września, 2016Fotografia ślubna Koszalin
- sobota, 29 października, 2016Kosze bożonarodzeniowe
- piątek, 10 lutego, 2017Zdrowa żywność
- środa, 28 grudnia, 2016Słodycze reklamowe
- poniedziałek, 3 października, 2016Szparagi w cieście francuskim
- piątek, 10 lutego, 2017Wyposażenie gastronomii
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości mechaniczne materiałów budowlanych
- piątek, 12 maja, 2023Kamera Bułgaria: Nowy Rozdział w Fotografii i Technologii