03
paź
Posted by admin
Możliwość komentowania Krewetkowy koktajl została wyłączona
Składniki:
1. 10 dag krewetek z zalewy (1 szklanka)
2. 4 liście endywii
3. 6 mandarynek
4. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
5. Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
6. 4 łyżki soku z grejpfruta
7. 2 łyżki sosu sojowego
8. 4 łyżki winiaku
9. 3 centymetry świeżego imbiru
10. 1 ząbek czosnku
11. Kilka kropli sosu Tabasco
12. 1 łyżeczka posiekanego koperku
Wykonanie:
Mandarynki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i podzielić na cząsteczki.
Sok pomarańczowy wymieszać z skokiem grejpfrutowym i cytrynowym oraz sosem sojowym; przelać na patelnię i zagotować. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać na patelnię razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać i dołożyć posiekany koperek, doprawić Tabasco, solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Włożyć cząstki mandarynek do sosu i zagotować. Dodać alkohol, wymieszać i przykryć. Ostudzić a następnie dodać krewetki i delikatnie wymieszać; wstawić na pół godziny do lodówki.
Opłukane i osuszone liście endywii porwać na mniejsze kawałki i ułożyć je w pucharkach, do których nałożyć schłodzoną potrawę.
Zobacz także:
- piątek, 12 maja, 2023Kamera Bułgaria: Nowy Rozdział w Fotografii i Technologii
- niedziela, 6 grudnia, 2015Właściwości chemiczne materiałów budowlanych
- czwartek, 26 października, 2017Jedzenie online Warszawa
- piątek, 14 października, 2016PLACEK ŚLIWKOWY
- czwartek, 26 października, 2017Polskie jedzenie Warszawa dostawa
- poniedziałek, 3 października, 2016Barista na targi
- piątek, 16 września, 2016ŁOSOSIOWY TATAR
- poniedziałek, 17 lipca, 2023Unikalne spojrzenie na seksualność: Zagłębiając się w fascynujące historie
- wtorek, 21 marca, 2023Tanie jedzenie w Krakowie
- poniedziałek, 10 kwietnia, 2017Imprezy okolicznościowe
- poniedziałek, 3 października, 2016Potrawka z cząbrem
- niedziela, 6 grudnia, 2015Jak sprzedać mieszkanie?
- poniedziałek, 12 grudnia, 2016Architektura renesansu
- piątek, 16 września, 2016Sushi Grodzisk Mazowiecki
- sobota, 7 stycznia, 2023Sałaty
- wtorek, 21 marca, 2023Catering dietetyczny opole
- niedziela, 25 listopada, 2018Oblewarki do czekolady
- poniedziałek, 3 października, 2016Ozorki w sosie śmietanowym
- środa, 22 sierpnia, 2018Wino – kultowe trunki
- wtorek, 21 marca, 2023Bateria kuchenna czterodrożna czarna
- czwartek, 11 kwietnia, 2019Gastrofaza pizza gyros