03
paź

Krewetkowy koktajl

kulinaria (4)Składniki:

1. 10 dag krewetek z zalewy (1 szklanka)
2. 4 liście endywii
3. 6 mandarynek
4. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
5. Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
6. 4 łyżki soku z grejpfruta
7. 2 łyżki sosu sojowego
8. 4 łyżki winiaku
9. 3 centymetry świeżego imbiru
10. 1 ząbek czosnku
11. Kilka kropli sosu Tabasco
12. 1 łyżeczka posiekanego koperku

Wykonanie:

Mandarynki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i podzielić na cząsteczki.
Sok pomarańczowy wymieszać z skokiem grejpfrutowym i cytrynowym oraz sosem sojowym; przelać na patelnię i zagotować. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać na patelnię razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać i dołożyć posiekany koperek, doprawić Tabasco, solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Włożyć cząstki mandarynek do sosu i zagotować. Dodać alkohol, wymieszać i przykryć. Ostudzić a następnie dodać krewetki i delikatnie wymieszać; wstawić na pół godziny do lodówki.
Opłukane i osuszone liście endywii porwać na mniejsze kawałki i ułożyć je w pucharkach, do których nałożyć schłodzoną potrawę.

Zobacz także:


Comments are closed.